Categoria şi importanţa rezervaţiei: botanică, conservă o specie ocrotită de mare efect peisagistic, narcisa (Narcissus stellaris), numită de localnici ruşculiţă.
– Situaţia administrativă: comuna Bucium, satul Valea Negrilesii.
– Forma de proprietate şi modul de folosinţă a terenului: proprietate particulară, folosită ca păşune.
– Poziţia geografică: rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1348 m), pe interfluviul dintre Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1150 şi 1250 m; după o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi.
– Foaia de hartă şi coordonatele: L-34-71-A-d; 1:25000; 46013’50” lat.N; 23014’00” long.E.
– Căi de acces: din DN 74 Alba Iulia – Abrud se intră pe DJ 107, modernizat, care duce la Bucium; de aici se urmează drumul comunal spre satul Valea Negrilesei, din care se desprinde un drum forestier până la Cabana Narciselor.
– Suprafaţa şi limitele: circa 45 ha, în lungul culmii, până la limita pădurii; se întind spre est până la înşeuarea de sub vârful cu cota 1260 m, iar în vest până pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. La acestea se adaugă o zonă tampon ce se întinde pe o fâşie lată de circa 200 m în pădurea care înconjoară poienile cu narcise.
– Anul înființării şi documentul de constituire: 1969, Decizia nr.175/1969 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean Alba.

– Structura şi evoluția componentelor naturale:
Geologia. Formaţiuni sedimentare cretacice, alcătuit din conglomerate şi gresii.
Relieful. Culmi prelungi şi versanţi domoli în zona cumpenei de ape dintre bazinul Arieşului şi bazinul Ampoiului, cuprinse între 1000-1250 m, resturi ale unei vechi suprafeţe de eroziune din Munţii Apuseni.
Clima cu caracter montan se caracterizează prin temperaturi medii anuale de 40C, ierni reci, cu media lunii ianuarie de circa -30C şi cu zăpezi abundente, media lunii august de 190C.
Solurile. În cuprinsul rezervaţiei predomină solurile brune acide moderat profunde, reavăne, cu umiditate mijlocie.
Vegetaţia. Rezervaţia se află în etajul pădurilor de molid (Picea abies), care însă pe suprafeţele mai domoale au fost în mare parte înlocuite din vechi timpuri cu pajişti secundare, folosite ca păşuni şi pe alocuri ca fâneţe. Predomină pajişti de păiuş roşu (Festuca rubra ssp. commutata) cu ţăpoşică (Nardus stricta), incluse în asociaţia Campanulo (abietinae) – NardoFestucetum commutatae. Printre speciile însoţitoare cele mai frecvente se numără Agrostis tenuis, Anthoxanthum odoratum, Luzula campestris, Luzula albida, Carex hirta, C. pallescens, Poa pratensis, Potentilla erecta, Veronica chamaedrys, Genista sagitallis, G. tinctoria, Lotus corniculatus, Rumex acetosa, Ranunculus bulbosus, R. acer, Campanula abientina, Alchemilla vulgaris, Trifolium repens, Hieracium pilosella, Juncus effusus, Cerastium caespitosum, Lychnis flos-cuculi, Hypericum perforatum, Fragaria viridis, Stellaria graminea etc. Se remarcă prezenţa tufelor de ienupăr (Juniperus communis), Bruckenthalia spiculifolia, Vaccinium myrtillus. Populaţiile de narcise se dezvoltă şi în rariştile de molid, alături de Festuca rubra, Anthoxanthum odoratum, Deschampsia caespitosa, Luzula albida, Taraxacum officinale, Veronica chamaedrys etc.

– Modul de ocrotire: nu este împrejmuită şi nu beneficiază de un regim adecvat de ocrotire.

– Starea actuală a rezervaţiei: faţă de situaţia din trecut, în prezent numărul de narcise s-a redus datorită păşunatului. Un efect negativ l-a avut însă şi Sărbătoarea Narciselor, organizată cu un număr mare de participanţi, care au cules narcisele cu braţele, contribuind totodată la bătătorirea solului, cu efecte nefavorabile asupra dezvoltării ulterioare a plantelor.

– Pericole care ameninţă rezervaţia: narcisele ocupau în trecut suprafeţe mult mai întinse în Munţii Apuseni; în prezent se constată dispariţia lor din multe areale. Există riscul ca acest lucru să se producă şi la Negrileasa, unde se mai păstrează încă una dintre cele mai abundente populaţii de narcise, dacă presiunea antropică se menţine ridicată.

– Încadrarea rezervaţiei în interesele economiei locale şi generale: poziţia este deosebit de favorabilă pentru realizarea unei ocrotiri corespunzătoare şi pentru implicarea în activitatea de turism rural şi ecologic, deoarece se află într-o zonă cu activitate antropică de slabă intensitate, cu caracter tradiţional, cu un peisaj umanizat tipic pentru Munţii Apuseni şi cu posibilităţi de acces cu mijloace auto. Pajiştile cu narcise de la Negrileasa se pot încadra într-un circuit turistic foarte interesant, cu posibilităţi de vizitare şi a altor rezervaţii naturale din apropiere ca Detunata Goală şi Detunata Flocoasă, de la Bucium, precum şi Piatra Corbului şi Piatra Despicată de la Roşia Montană.

– Propuneri privind dezvoltarea regională durabilă:
-instalarea unei table indicatoare pentru a se atrage atenţia turiştilor şi localnicilor asupra importanţei rezervaţiei şi asupra sancţiunilor pentru cei care contravin dispoziţiilor;
-crearea unei zone tampon care să cuprindă pădurea învecinată, în care să nu se efectueze tăieri rase.

A. În rezervaţia propriu-zisă se interzic:
-schimbarea modului de utilizare, în special efectuarea de plantaţii forestiere;
-nu se admite decât un păşunat moderat, cu efective mici de animale (scoaterea totală de la păşunat ar duce la reinstalarea în timp a vegetaţiei forestiere iniţiale, deci tocmai la dispariţia elementelor ocrotite);
-organizarea de serbări de mare amploare, cu participanţi numeroşi, care să determine în continuare bătătorirea solului şi distrugerea bulbilor de narcise;
-construirea de case de vacanţă sau alte obiective turistice în afara celor deja existente.

B. În zona tampon se pot desfăşura următoarele activităţi tradiţionale, care să nu afecteze perimetrul rezervaţiei (recoltare de ciuperci, fructe de pădure) şi tăieri de igienă.

C. În zona tampon se interzic:
-activităţile industriale, chiar de mică amploare;
-aprinderea focului şi depozitarea de resturi menajere;
-montarea de panouri publicitare;
-depozitarea deşeurilor de orice natură.

      Situația administrativă: Rezervația se află inclusă în ROSCI0253 și ROSPA0087 Munții Trascău.